Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνες
Σάββατο, 15 Μάρτιος 2008 22:06    Εκτύπωση E-mail
ΔΙΑΤΡΟΦΗ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ)
Share
Όλες οι τροφές περιέχουν θερμίδες οι οποίες είναι απαραίτητες για να αθλούμαστε σωστά. Κάθε άθλημα χρειάζεται διαφορετική ποσότητα θερμίδων.
Υπάρχουν επίσης και άλλες 6 κατηγορίες θρεπτικών στοιχείων που βοηθάνε στην άθληση. Από αυτές οι 2 είναι οι εξής:
1) Οι Υδατάνθρακες και
2) Οι Πρωτεΐνες.

1) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα μας, η οποία χρησιμοποιείται για ζεστασιά (θερμότητα) και κίνηση. Επιπλέον είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Οι υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Είναι καλύτερα πάντα να προτιμούμε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία. Και όπως ίσως είναι αντιληπτό οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στις τροφές που έχουν υποστεί λιγότερη επεξεργασία και διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως για παράδειγμα τις φυτικές ίνες.

Τα απλά σάκχαρα όπως αυτά που υπάρχουν στα γλυκά προσφέρουν στον οργανισμό μόνο ενέργεια. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη δεν προσφέρουν παρά μόνο ελάχιστα άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα σάκχαρα αποδίδουν γρηγορότερα ενέργεια στο σώμα από ότι το άμυλο.

Οι υδατάνθρακες αποδίδουν 4 θερμίδες για κάθε γραμμάριο που καταναλώνουμε. Για το άτομο που δεν ασχολείται με τον αθλητισμό ή την κοπιαστική σωματική άσκηση ή εργασία, αλλά πολύ περισσότερο για τον αθλητή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ολιγοσακχαρίτες και οι πολυσακχαρίτες. Από τους ολιγοσακχαρίτες οι σπουδαιότεροι, από πλευράς κατανάλωσης και λειτουργικής σημασίας, είναι η ζάχαρη και το μέλι, ενώ από τους πολυσακχαρίτες το άμυλο και το γλυκογόνο. Για τα άτομα με καθιστική εργασία υποστηρίζεται ότι στη σωστή διατροφή οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες τους θα πρέπει να καλύπτονται κατά 50-55% από υδατάνθρακες.
Από αυτές οι ολιγοσακχαρίτες δεν πρέπει να υπερβαίνουν 10% ενώ το υπόλοιπο πρέπει να καλύπτεται από άμυλο. Για τους αθλητές όμως, που θεωρείται και είναι αναγκαίο να προσλαμβάνονται υδατάνθρακες <<έτοιμοι>> να χρησιμοποιηθούν, κρίνεται από πολλούς ιδιαίτερης σημασίας να καταναλώνονται κατά 36% οι ολιγοσακχαρίτες, δηλαδή ζάχαρη και μέλι, και κατά 64% οι πολυσακχαρίτες, δηλαδή άμυλο και γλυκογόνο, αν και το τελευταίο σπανίζει στις τροφές που καταναλώνουμε.

Από άποψη χημική, η ζάχαρη και το μέλι είναι δισακχαρίτες, δηλαδή με την υδρόλυση τους δίνουν από ένα μόριο γλυκόζης και φρουκτόζης. Και τα δύο -ζάχαρη και το περίσσευμα τους μετατρέπεται σε γλυκογόνο (στο ήπαρ και στους μυς)- απορροφούνται γρήγορα, αυξάνουν απότομα το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα και είναι περιορισμένης ποσότητας, μόνο 400-500 γραμμάρια, ενώ το υπόλοιπο μετατρέπεται σε λίπος και εναποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό του σώματος. Αντίθετα, το άμυλο, που είναι πολυμερής ένωση της γλυκόζης δηλαδή αποτελείται από πολλά μόρια γλυκόζης, υποβάλλεται σε πέψη και απορρόφηση πολύ πιο αργά από τη ζάχαρη και το μέλι και, από τη στιγμή που παραλαμβάνεται από το λεπτό έντερο με το αίμα σαν γλυκόζη οδηγείται στο ήπαρ, στους μυς και στο λιπώδη ιστό, με τελική απόληξη την πλήρωση των αποθηκών του γλυκογόνου του σώματος και τη συμπλήρωση των αποθηκών του λίπους του.

Άλλος υδατάνθρακας που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η λακτόζη, ένας δισακαχαρίτης που βρίσκεται στο γάλα.

2) ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή ενός ατόμου. Δεν πρέπει να λαμβάνεται όμως σε υπερβολική ποσότητα. Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης είναι επιβλαβής για την υγεία και την ανάπτυξη. Μόνο 50-60 gr πρωτεΐνης χρειάζεται καθημερινά. Τα 25-26 gr πρέπει να προέρχονται από ζωικά προϊόντα και τα υπόλοιπα να είναι φυτικής προέλευσης.

 

Discuss this article
You need to log in or register to participate in this discussion.